Restauranger på Gotland

Gotland har gott om många bra ställen att äta gott på. Det finns många bra restauranger över hela ön! Sedan finns det även gott om bra caféer och andra fikaställen.

Fem bra restauranger

En mycket bra fiskrestaurang, öns bästa faktiskt, är Bakfickan, som ligger mitt på stora torget i just Visby. Här kan man njuta av fisk och skaldjur samt även köpa med sig hem från deras delikatessdisk inne i restaurangen. 

Ett annat ställe i Visby, på Adelsgatan är Krönet som erbjuder tapas från flera olika delar av världen. Det innebär allt från vietnamesiska vårrullar till mexikanska nachos. 

Bungenäs matsal är en restaurang på norra Gotland som ligger i Bungenäs kalkbrott. Du hittar hit genom att ta höger förbi Fårösunds Fästning. Där är en parkering för resten av området är bilfritt. Jämte så ligger det en restaurang till som heter Kalkadan.

Gåsens Lada är ett måste att besöka, särskilt om du är ett fan av programmet ”Så mycket bättre”? Det är i deras restaurang alla artister samlas för att äta. Denna restaurang har riktigt bra mat, så väl som konsertkvällar lite då och då. Adressen hit är Hoburgsvägen 3, Burgsvik. 

Pighuset Tapas & Cava, på östra Gotland, närmare bestämt i Ljugarn är en frisk fläkt med sin medelhavsmat. 

Gott med fika

Det finns även gott om caféer för den kaffesugna på Gotland. Missa inte att beställa in en gotländsk saffranspannkaka att äta, självklart med salmbärssylt. Om du befinner dig hemma, så kan du göra en egen, samt passa på att testa trading, klicka här. Längre ner kommer ett recept på denna pannkaka. 

Bra caféer att besöka: Café Gula Huset i Visby, Körsbärsgården i Burgsvik, Berså i Tofta, Sylvis Döttrar Hembageri på Fårö samt Konditori Norrgatt i Visby. 

Saffranspannkaka med salmbärssylt

  • 1 dl risgryn (grötris)
  • 2 dl vatten
  • ½ tsk salt
  • 1 msk smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 ½ dl grädde
  • 3 ½ dl mjölk
  • 2 ägg
  • 50 gr sötmandel (skållad och hackad)
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 pkt saffran
  • salmbarssylt

Gör så här:

Koka upp vatten, salt, smör och risgryn.

Låt vattnet nästan koka in.

Tillsätt mjölken och låt gröten koka mjuk. Låt gröten svalna.

Vispa samman grädde, mjölk, saffran och ägg. Blanda detta med gröten.

Tillsätt mandel och vetemjöl.

Häll i smord form och grädda i 200 grader, ca 30 min, tills äggstanningen stannat och pannkakan fått lite färg.

Serveras med vispad grädde och Salmbärssylt.

Dricku/Drikke

Du kanske har hört talas om dricku, eller Drikke? Det är en traditionell, hembryggd och opastöriserad alkoholhaltig maltdryck som bryggs på Gotland. Traditionell Gotlandsdricka görs med hjälp av malt, enris, humle(humlekottar), vatten, någon typ av socker och jäst.

Här är ett recept om du vill testa att göra egen:

Receptet till ca 100 liter haimbryggt:

25 kg Gotlandsmalt
2 kg Farinsocker
6 kg Vitt socker
1 fl.sirap
1/2 hg humle
1/4 pkt jäst

Förhållandet mellan farin och vitt socker beror lite på hur mörkt man vill ha det. Sirap och humle kan man ta som man tycker själv.

Bryggningen
Börja med att hämta några kvistar ene. Hugg rent från grova stammar och koka upp vatten med lite enekvistar i. Medan det kokar upp tar man fram ett kärl med kran i botten, lägger i enekvistar i botten som sil, lägger maltet över och när enelagen kokar slår man lagen över maltet (det kallas att maltet ligger i stöp). Efter 2 timmar öppna kranen så att det rinner en liten stråle, slå på mer enelag om det behövs. Koka därefter upp drickan (länno) och tillsätt socker, sirap och humle.

När lagen svalnat till ca 30 grader, tillsätt jästen: låt jäsa 3-4 dagar, smaka av om det behöver tillsättas mer socker (beror på hur varmt drickan står), häll på lite socker ca var 3 :e dag (lite efter tycke och smak).

Du kan börja dricka drickan efter ca en vecka men den är som bäst vid ca 14 dagars ålder. Hållbarheten beror lite på hur länge man kan hålla jäsningen igång; tar sockret slut surnar drickan ganska fort.

Man kan frysa drickan dels innan man lagt på jäst för att senare jäsa den eller när den jäst lagom. Om drickan fryses jäst bör man lägga på lite jäst när den tinat upp så att jäsningen kommer igång igen annars finns risk att den smakar avslagen.

16 Jan 2021