Besöksmål östra Gotland

Gotland är ofta förknippat mest med Visby, eller Fårö eller Hoburg. Det en del missar är just östra Gotland. Det är lite synd för här finns det en hel del att titta på och uppleva. 

Bland annat finns Albatross minnessten placerad i Östergarn. Det är en sten man rest till minne av ett tyskt fartyg som gick på grund där.

I Gothem finns även Botvaldevik som är en lugn liten fiskehamn på östra Gotland. 

I Alskog finns det en plats som heter Gålrum. Här finns det fler än 100 gravar, varav de äldsta är från 1500 f.Kr. Inom detta område finns det även rester av sju skepssättningar samt en runsten.

Om du vill besöka en avkopplande plats, bege dig till Visne ängar, även det i Alskog. 

En av Gotlands mest mäktiga raukområden finns på östra Gotland och det i Folhammar. Här finns det raukar som mäter upp till 6 meter. Raukområdet är en del av ett större naturreservat som även är rikt på örter och den fridlysta växten martorn.

Andra besöksmål på östra Gotland är Sudergårda änge i Bäl, Dalhem kyrka i Dalhem, Dalhem vandringsled, Gotlandståget i Dalhem samt Lanthandelsmuseet Dunbodi, även det i Dalhem.

I Gammelgarn finns Gammelgarn kyrka och Grynge som är ett gammalt fiskeläge. I Gothem finns Agbod, ett fiskeläge så väl som Gothem kyrka, Hangrebod, Kyrkbinge vattensåg och Storsund naturreservat. 

Gotlands enda herrgård, den ligger i Katthammarsvik och heter Katthamra gård. Den byggdes under 1700-1800-talet och ägdes under många år av den förmögne kalkpatronen Jakob Dubbe. En del av gården är i dag privatbostad, men här finns också kafé och hantverkshus som håller öppet sommartid.

Missa inte heller ett besök i Torsburgen, som är ett naturreservat i Kräklingbo. I detta naturreservat finns den sällsynta gotlandssippan, flera tusen år gamla grottor och Nordens största fornborg.

I Roma finns det även saker att se så som Roma Kungsgård, samt klosterruin. 

I Östergarn finns Grogarnsberget som ofta beskrivs som en av Gotlands allra naturskönaste platser. I Östergarn finns även Herrvik som är en hamn och fiskeläge, samt Kuppen, som är en udde med klinthällar. Ta dig även upp på Östergarnsberget för att få en fantastisk utsikt över Östergarnslandet. 

15 Jul 2020