Sevärdheter

Gotland i sig är ju som en enda stor sevärdhet. Många som åker över till denna ö tycker att det är precis som att man kommer till ett annat land när man klivit av färjan. Överallt finns det något att se och titta på.

I Visby finns det mycket att se och göra, främst i innerstaden, alltså innanför Visby ringmur. Ringmuren är 3 km lång och har kvar flera torn, portar och byggnader.  I innerstaden finns det gott om ruiner, medeltida hus, lummiga gränder, , S:ta Maria domkyrka, Botaniska trädgården, Almedalen, strandpromenaden och så vidare. Sedan 1995 så är Visby med på världsarvslistan och staden är en typisk hansestad. I Visby har du även museer som är värda ett besök, som till exempelvis Gotlands Museum och Fornsalen.

Runt om på Gotland finns det en hel del att se och göra. Du har till exempel Lummelunda och Lummelundagrottan strax utanför Visby. Grottan är en kartsgrotta i silurkalksten som är 400 miljoner år gammal. 

Runt om på Gotland finns det även något som många ser som synonymt till ön och det är raukarna. Det är olika stenformationer. De allra mest kända och mäktigaste finns på Langharmmars, som är ett naturreservat. En annan känd rauk är av Hoburgsgubben, i Hoburg som ligger allra längst ner på ön. Står man i en viss vinkel så ser rauken ut som ett manshuvud, eller en gubbe. 

Missa inte att åka över till Fårö, längst upp på ön. Denna lilla ö är där Ingemar Bergman bodde och så finns Sudersand här som är en av Gotlands längsta stränder. Många tror att namnet Fårö kommer av att det är många får på ön, vilket det förvisso är, men det kommer av "vi faur till ön", alltså vi far, eller åker till ön, på gotländska.

Andra trevliga platser att besöka är Lojsta hed med frigående gotlandsruss, Högklint, lilla och stora Karlsö, Bungemuseet, Folhammar raukområde och Ekstakusten. 

På Gotland har du även hela 92 kyrkor över hela ön att kolla in!

Missa inte att åka hit då det händer extra mycket som Medeltidsveckan, vecka 32 varje år, eller Stockholmsveckan.

11 Jun 2020